vælg et emne
... eller vælg et emne

Kost til børn og unge

Fakta
Madvaner grundlægges tidligt i livet. Som forældre har du et ansvar for, at dit barn udvikler sunde madvaner. Du er dit barns rollemodel, det er derfor lettest, hvis du selv spiser sundt. Børn gør som oftest det deres forældre gør. Du hjælper derfor dit barn ved selv at forholde dig til den mad du spiser. Det er nemmere at være rollemodel, når du ved, hvilken mad dit barn skal have for at trives.

Børn og unge er meget forskellige, men en ting har de tilfælles. De har brug for at være aktive og spise sund mad.*Børn og unge anbefales at spise varieret grønlandsk mad, men skal være tilbageholdende med særligt isbjørn, tandhvaler, søfugle og ældre sæler. Disse fødevareemner kan for eksempel erstattes af fisk og landpattedyr som ren og moskusokse samt lam fra Sydgrønland.


Tilbud
Ved børneundersøgelserne har du mulighed for at tale om kost med det sundhedspersonale, dit barn bliver tilset af.


Hvad kan jeg selv (som forældre) gøre?
Som forældre kan du være med til at sætte familiens vaner under lup. Bruger I tid på at spise morgenmad? Er der chips eller frisk frugt på bordet til aftenhygge? Er det vand og mælk eller saft og cola der drikkes til måltiderne? Bruges fritiden til aktive aktiviteter eller en film i fjernsynet? Det er dig som forældre, der skal vise dine børn og unge vejen til et sundt liv, ved at træffe de sunde beslutninger.


Pårørende
Som familie kan I gøre mange ting for at leve efter De 10 kostråd.  Jeres madvaner starter ved indkøbene:

  • Køb sundt.
  • Lav eksempelvis en madplan for en uge af gangen, gerne sammen hele familien, hvor I planlægger, hvad I skal have at spise. Lav samtidig en indkøbsliste så I får handlet de rigtige ting ind.
  • Lav aftensmad sammen med dine børn.
  • For mange børn er det sjovere at spise den mad, som de selv har været med til at lave. På den måde lærer de også, hvordan man tilbereder sund mad. Endvidere er det en god måde at være sammen som familie på.

SUNDE RÅD
om kost og bevægelse for børn i alderen 4-10 år
Vejledning til forældre, daginstitutioner og skoler.


Mad til spædbørn og småbørn
Mere om Mad til spædbørn og småbørn

De 10 kostråd
Mere om de 10 kostråd

Kontaktinformation
Kontakt sundhedsvæsenet


 

Generer pdfEmbed

Embed artiklen

"Kost til børn og unge". For at embedde artiklen på din side skal du kopiere nedenstående script og indsætte det i din html hvor artiklen skal ligge

Luk

Send til ven

Til e-mail

Dit navn

Besked

Luk

Tilbagemeldinger

Besked

Email

Luk

Abonnér på artikel

Din E-mail

Luk