vælg et emne
... eller vælg et emne

Pas på med tatoveringer!

14-01-2019

På det seneste er der her i landet set eksempler på meget alvorlige følger af amatør-tatoveringer. Der har været brugt blæk fra Kina indkøbt over internettet og brugerne har ikke haft forudsætninger for at tatovere. Resultaterne er skræmmende. Det har medført alvorlige infektioner, allergiske reaktioner og vedvarende hudproblemer. De ramte er pludseligt blevet patienter, enkelte formentlig med varige mén.

Tatovering er en ældgammel tradition som over hele verden bliver mere og mere populær – også i Grønland. Men tatoveringer kan medføre en betydelig risiko, specielt hvis de udføres af tatovører uden de fornødne forudsætninger og med brug af farlige materialer.

Inden man lader sig tatovere er der god grund til at overveje situationen en ekstra gang. Er det værd at løbe risikoen? Hvis svaret er ja, kan risikoen for alvorlige skader og bivirkninger nedsættes ved at følge disse råd:

- Vælg din tatovør med omhu, kend vedkommendes navn og få sikkerhed for, at hygiejnen er i orden og at der altid bruges ny engangsnål og handsker. Tatovøren skal være erfaren og ikke amatør – det er et håndværk, der skal læres.
- Få lavet tatoveringen så lille som muligt rent arealmæssigt (jo større tatovering desto større risiko)
- Bliv ikke tatoveret med lavprisblæk, det såkaldte ”Kinablæk”, eller kopiblæk af kendte mærker.
- Intenst farvede tatoveringer giver oftere problemer. Farven rød i tatoveringer udløser oftere allergiske reaktioner end andre farver.
- Undgå tatovering ud for håndled og fodled, hvor gener er hyppigere grundet leddenes funktion med strækninger af huden
- Overvej nøje om du vil have en tatovering. En tatovering kan ikke lige fjernes igen. Du vil oftest skulle leve med den resten af livet.

Pressemeddelelse: Pas på med tatoveringer!

Yderligere information: Henrik L. Hansen, Landslæge Mail: Henh@nanoq.gl Tlf. 345191