vælg et emne
... eller vælg et emne

Glemmer smerter med lattergas og fantasirejser

24-04-2023

På Dronning Ingrids Hospital har man i snart et år mindsket smerter hos børn ved brug af lattergas og fantasirejser. Et alternativ til fuld narkose - og med gode resultater.

Hver dag er der på Dronning Ingrids Hospital børn, der skal igennem procedurer, fx at få indsat eller skiftet et kateter i kroppen, taget blodprøver eller have fjernet sting fra et operationssår. Procedurer, som kan gøre meget ondt. Derfor har der gennem mange år været et stort fokus på smertebehandling ud fra en strategi om, at god behandling kræver et godt samarbejde med børnene. Målet er at undgå fastholdelse af børn, så de ikke lider overgreb og får traumer. 

 

Lattergas virker smertestillende og døsende, forklarer anæstesisygeplejerske på Dronning Ingrids Hospital Line Glistrup. – ”Vi tilbyder lattergas til børn og unge, som har særligt svært ved f.eks. at få taget blodprøver, få lagt drop eller lignende” fortæller hun.
Line Glistrup forklarer videre, hvordan det kan være meget traumatiserende for børn at blive holdt fysisk fast af personale eller forældre. Derfor har man typisk lagt børn i fuld narkose under procedurer, som opleves smertefulde, men med lattergas er man i kontakt med barnet hele tiden. Det er ikke nødvendigt at faste forinden og så er det et lægemiddel der hurtigt er ude af kroppen, og barnet er derfor hurtigt frisk igen.

 

En fantasirejse

Alle faste anæstesisygeplejersker på landshospitalets Intensiv og Operationsafdeling er oplært i proceduren med at give lattergas og så tager de børnene med på en fantasirejse under forløbet som fjerner fokus på smerterne.

”Fantasirejser, er historier vi plukker ud af barnets verden, fortæller Line Glistrup. Vi tilpasser historierne efter barnets alder. Vi spørger ind til barnets hverdag, hvad der optager barnet.

Det kan være søskende, børnehaven, skolen, deres fritidsinteresser, deres venner eller lignende. Så fortæller vi gerne en historie, hvor barnet eksempelvis er ude at gå ved vandet og finder sten og så kommer der en ravn forbi og forsøger at stjæle stenen fra barnet. Vi gør gerne historien fjollet, så barnet kommer til at grine,” smiler Line Glistrup og fremhæver at fantasirejsen er et centralt omdrejningspunkt i proceduren, fordi barnet samarbejder med personalet om at oplevelsen af smerte mindskes.

 

En bedre oplevelse

Femårige Iluuna og hendes mor Majken kan nikke genkendende til, at oplevelsen af at komme til undersøgelser på hospitalet er blevet bedre efter initiativet blev igangsat.
Iluuna har en sygdom der gør, at hun jævnligt skal have lavet undersøgelser der bl.a. kræver blodprøver.

”Blodprøvetagningen kører uden problemer nu, ” fortæller Majken. ”Det er en skånsom løsning, når det nu er nødvendigt for at doseringen af medicin er tilpasset Iluuna mens hun vokser, og samtidig skal hun ikke faste, inden vi er på hospitalet, hvilket også gør oplevelsen lettere for hende” uddyber hun.

 

 

Til gavn for alle

Ifølge ledende områdesygeplejerske på Intensiv og Operationsområdet Arnaq Fleischer Hansen har initiativet haft gavnlig effekt hos både patienter og personale.

”Med brugen af lattergas og fantasirejser kan personalet hurtigt hjælpe og støtte de børn, der har brug for det. Behandlingsprocedurer, som er smertefulde, overstås hurtigere med børn, der samarbejder og har mindre ondt. Initiativet er derfor til gavn for både børnene, familierne og personalet, ” fortæller Arnaq Fleischer Hansen.

 

For information vedr. denne meddelelse kontakt: Sundhedsledelsen@peqqik.gl