vælg et emne
... eller vælg et emne

Patienten skal være tryg og tilfreds

01-02-2021

Uiloq Heilmann kan lide fart over feltet og stort patientflow. For hende handler det om at gøre det hun brænder for, om læring, udvikling og så det allervigtigste; patienternes velvære.

I mit speciale er der altid rum til udvikling og vi tænker altid over, hvordan vi giver patienterne den bedst mulige oplevelse af tryghed, fortæller den 32 årig anæstesisygeplejerske.
For Uiloq handler det om aldrig at glemme mennesket foran sig. Heller ikke i den akutte fase, hvor information ofte kan glemmes. Og så handler det om at kunne kommunikere med patienten.
”Under min uddannelse til Anæstesiologisk Sygeplejerske lavede jeg blandt andet interview med patienter, som havde oplevet akutte situationer, hvor der ikke havde været tolk til stede. Deres oplevelser gjorde et stort indtryk. Derfor er det vigtigt for mig at få fortalt om min uddannelse, så flere fra Grønland får lyst til at gennemføre den” fortæller Uiloq, som blev færdig med anæstesiuddannelsen i januar 2020 og siden har været ansat på Akutområdet på Dronning Ingrids Hospital.

Bedst med udfordringer 
Som uddannet fra Peqqissaanermik Ilinniarfik med 3,5 års erfaring fra Dronnings Ingrids Sundhedscenter, 3 måneder i Ittoqqortoormiit Sundhedscenter og et halvt år som underviser i Peqqissaanermik Ilinniarfik kvalificerede den unge Maniitsormioq sig til at søge uddannelsen via Det Grønlandske Sundhedsvæsen.
”Jeg kvalificerede mig til at søge uddannelse gennem Sundhedsvæsenet fordi jeg er dobbeltsproget og havde sygeplejeerfaring fra Grønland” siger Uiloq, da hun bliver spurgt til kravene og forventningerne til uddannelsen. ”Jeg forventede det ville være en udfordring for mig og det var det, men sådan vil jeg helst have det. Hvis jeg kunne tage uddannelsen igen, ville jeg gøre det,” ler hun.
Ikke mindst undervisningsmiljøet på skolen var medvirkende til Uiloqs positive oplevelse af uddannelsen.
”Uddannelsen udbydes flere steder i Danmark, men jeg valgte Sygehus Lillebælt i Kolding, fordi de har en ligeså bred patientkategori, som vi har i Nuuk. Og jeg har ikke fortrudt det på noget tidspunkt. Lærerne var gode til at lære fra sig og der var styr på det hele.”

Familien i Nuuk
Med kæresten Kristian og datteren Aila i Nuuk under hele forløbet kunne en stor udfordring have været afsavnet til familien, men for Uiloq skulle det ikke være en hindring.
”Jeg var meget heldig, at det kunne lade sig gøre på den måde og så sørgede jeg for at komme hjem, så snart der var en mulighed for det. Det var hårdt, men jeg var også privilegeret, at jeg kun skulle fokusere på uddannelsen, når jeg var i Danmark,” forklarer Uiloq, som også uddyber behovet for at være på forkant under uddannelsen.
”Man skal ville det og være tydelig i sine ønsker, så man kan deltage i de operationer, som man gerne vil fx. Man skal udvise vilje, men det kommer nemt, når det er så spændende,” fortæller hun entusiastisk.

Mål for Sundhedsvæsenet
Efter et år som færdiguddannet har Uiloq haft mange forskellige opgaver, som hun går til sammen med kollegaer, som har støttet hende og glædet sig til hendes hjemkomst.
”Jeg har allerede haft så mange forskellige patienter og opgaver. Jeg er også med på evakueringer nu. Jeg har en god leder, som sørger for at følge min udvikling og som har fulgt mig under uddannelse også”
Til spørgsmålet med, hvad næste skridt nu er, slutter den unge sygeplejerske ”Målet er, at patienterne skal føle sig trygge og skal være tilfredse. Om 10-20 år skal vores patienttilfreds på DIH være virkelig høj og det kan vi sagtens. Vi har noget af det dygtigste personale.”

Uiloq Heilmann tog sin anæstesiuddannelse fra januar 2018 til januar 2020 og har et stort ønske om at flere fra Grønland vil tage uddannelsen.

 

Efter et år i Akut Område er Uiloq nu bl.a. også med på evakueringsteamet.

 

FAKTA:
Uddannelsen i Anæstesiologisk Sygepleje udbydes på: Alle større sygehuse i Danmark. Teoridelen foregår i forskellige regioner fx København, Århus, Odense og Aalborg.
Akutområdet Anæstesiafdelingen har aftale om kursiststilling/uddannelsesplads med Bedøvelse og Intensiv, Kolding Sygehus. Der kan søges én gang pr. år med uddannelsesstart i september. Hele uddannelsesforløbet tages i Kolding, dog med mulighed for ekstern praktikforløb på Akutområdet på DIH.
Uddannelsen tager: 2 år
Kravet er, at du skal:
Have arbejdet som sygeplejerske i to år. For at tage uddannelsen gennem Det Grønlandske Sundhedsvæsen skal du være dobbeltsproget og have arbejdet indenfor grønlandsk sygepleje.