vælg et emne
... eller vælg et emne

Tid til handling – bekæmpelse af tuberkulose (TB)

18-03-2019

I forbindelse med den årlige verdensdag for tuberkulose søndag d. 24. marts opfordrer Verdenssundhedsorganisationen WHO, at alle lande sikrer handling i forhold til TB bekæmpelsen. TB er fortsat en kæmpe sundhedsmæssig udfordring på globalt plan hvor ¼ af verdens befolkning er smittede med TB og 10 millioner mennesker blev syge af TB i 2017.

I Grønland har vi fortsat høj forekomst af TB. Der ses dog de seneste år en nedgang af TB tilfælde og i 2018 diagnosticerede man 49 TB tilfælde, hvilket svarer til 88 TB anmeldelser per 100.000 borgere. Grønland placerer sig derved under grænsen for at være et højincidensområde. Der findes dog stadig områder i Grønland med højere forekomst af TB end landsgennemsnittet.

TB er en infektionssygdom, som skyldes bakterien Mycobacterium Tuberculosis. De fleste kender TB som lungesygdom, men sygdommen kan også angribe andre organer. Bakterien overføres med små dråber, der dannes ved tale, hoste og nys, hvorfor det kun er lungetuberkulose, som er smitsomt. TB bakterien kan ligge latent i kroppen i mange år for senere at bryde ud, når immunforsvaret svækkes af alder eller sygdom.

Søndag d. 24. marts sættes fokus på TB verden over. Vi sætter også i Grønland fokus på TB forebyggelse og bekæmpelse. TB personale rundt omkring i Grønland vil i dagene omkring d. 24. marts udføre forebyggelses aktiviteter for at øge viden om TB.

I Nuuk åbnes en TB historisk udstilling, som viser den store indsats, som blev udført i landet fra 1950´erne og frem til 1980´erne, samt hvad der gøres i TB forebyggelsen og bekæmpelsen i dag. Udstillingen er udarbejdet i samarbejde mellem Nuuk lokalmuseum (Nuutoqaq) og Landslægeembedet. Udstillingen vil efterfølgende rejse rundt i Grønland og blive vist på 13 forskellige lokale museer.

Hvordan smitter tuberkulose? Hvad er symptomerne? Hvornår bør jeg søge læge? Hvilken by havde flest TB tilfælde i 2018? Dette er nogen at de spørgsmål som borgerne kan få svar på.

På hjemmesiden www.tuberkulose.gl kan du finde en quiz om TB. Det gælder om at svare hurtigst på 10 spørgsmål og man må forsøge så mange gange som man har lyst. Den person der svarer rigtigt hurtigst, og derved scorer flest point vinder et gavekort på 500 kr.

Inussiarnersumik inuulluaqqusillunga/ Med venlig hilsen
Landslægeembedet