vælg et emne
... eller vælg et emne

Uge Sex

01-02-2019

Et sundt sexliv er kendetegnet ved lyst, gensidighed og fravær af sygdom. Fremover bliver Uge Sex ugen, hvor det sunde sexliv er i fokus.

Naalakkersuisoq for Sundhed, Sociale Anliggender og Justitsområdet, Martha Abelsen har i januar måned besøgt flere uddannelsesinstitutioner for at spørge de unge selv, hvad de mener der skal til for at opnå det sunde sexliv og knække kurven i forhold til seksuelt overførte sygdomme og uønskede graviditeter. 

Baggrunden for dialogmøderne med de unge er Landslægeembedets seneste udmeldinger om den alarmerende stigning i forekomsten af syfilis og nye tilfælde af hiv hos unge. Det er især de unge mellem 15 og 24 år som dominerer i statistikkerne om kønssygdomme. 

- Det har været utroligt givende at høre de unges tanker om, hvad der skal til for at opnå et sundt sexliv og hvordan man kan få flere til at beskytte sig med kondom. De unge har blandt andet anbefalet os, at se på adgangen til kondomer og seksualundervisningen, og det er noget vi vil gå videre med, siger Naalakkersuisoq for Sundhed, Sociale Anliggender og Justitsområdet, Martha Abelsen og fortsætter: 

- Det offentlige tilbyder både information og gratis prævention. Alligevel har vi igennem mange år set meget høje forekomster af sexsygdomme og uønskede graviditeter. Jeg ser et stort behov for, at vi åbent taler om, hvad der kendetegner et sundt sexliv og hvordan vi sætter grænser. 

- Det er meget bekymrende, at de nyeste tilfælde af hiv-smitte er fundet hos unge mennesker. De unge har ofte et mere aktivt sexliv end ældre og det øger risikoen for at smitten spreder sig yderligere. Derfor er det meget vigtigt at fokusere indsatser på de unge og arbejde med at involvere bl.a. forældrene og lærerne. Vi skal have det sunde sexliv på dagsordenen, slutter Martha Abelsen.

I år sætter Departementet for Sundhed fokus på det sunde sexliv og grænser i uge 6. Det sker blandt andet med udsendelse af undervisningsplaner til skolerne, som kan bruge til inspiration i faget personlig udvikling i uge 6 og resten af skoleåret. 

Det er planen, at det sunde sexliv skal være et tema i det kommende folkesundhedsprogram: ”Inuuneritta III”, som træder i kraft i 2020.

For yderligere oplysninger kontakt ministersekretær Inger Heilmann Larsen på tlf.: +299 539371 eller e-mail: ihla@nanoq.gl