vælg et emne
... eller vælg et emne

Priser til Årets aktive

19-11-2018

Vinderne af Departementet for Sundheds konkurrence om at fremme fysisk aktivitet er netop kåret. Årets aktive skole, arbejdsplads og borger modtog deres priser ved Maligassiuisut Show lørdag aften i Katuaq, hvor Departementet for Sundhed også uddelte en ekstraordinær særpris.


Foto: Emil Nørgaard Stach


Lørdag aften uddelte Departementet for Sundhed, Grønlands Idrætsforbund og Elite Sport Greenland priser til rollemodeller inden for idrætten og sundheden. Prisuddelingen fandt sted under Maligassiuisut Show og blev krydret med en række underholdende indslag i form af musik og dans. Showet blev vist direkte på KNR TV.

- Det er vigtigt, at fremhæve ildsjælene og alle de gode initiativer som medvirker til at fremme fysisk aktivitet. Både fordi de mennesker som gør en indsats fortjener anerkendelse for deres store arbejde, og fordi de kan være til inspiration for alle os andre. Fællesskabet omkring fysisk aktivitet er rigtig vigtigt, for når vi gør noget meningsfuldt og aktivt sammen med andre, så løfter det vores trivsel, vores sundhed og vores livskvalitet, udtaler Naalakkersuisoq for Sundhed, Martha Abelsen, som uddelte to af priserne.

Årets aktive skole er Oqaatsup Atuarfia fra Oqaatsut. Skolen udnytter alle muligheder for at gøre fysisk aktivitet til en naturlig del af skoledagen. I samarbejde med elevernes forældre har Oqaatsut Atuarfia formået at sætte fysisk aktivitet højt på dagsordenen, og skolen oplever, at det gør eleverne mere friske og klar til at modtage læring.

Årets aktive arbejdsplads er Qeqqata Kommunia, som har en målsætning om større trivsel og mere bevægelse og sundhed for kommunens medarbejdere. Kommunen har startet projektet: ”Sundhed og trivsel i Qeqqata Kommunia. Der er blevet uddannet 19 sundhedsambassadører, som er med til at igangsætte og fastholde sunde aktiviteter på deres arbejdspladser. I de kommende år vil Qeqqata Kommunia fokusere på, at arbejdet med at fremme sundhed og trivsel bliver udbredt til de kommunale arbejdspladser i bygderne.

Vinderen af prisen Årets aktive i samfundet er ildsjælen, Anton M. Petersen, som viser hvordan den enkelte borger kan gøre en stor og positiv forskel, når det handler om at fremme fysisk aktivitet. Anton bruger sin fritid på at arrangere Tour de Nuuk løb til glæde for borgerne i de byer, hvor løbene bliver afholdt. Tour de Nuuk foregår især i Nuuk, men Anton arbejder på, at hele kysten har tilsvarende arrangementer. Senest har han i samarbejde med Arctic Umiaq Line og GrønlandsBanken gennemført Sarfaq City Run i Nuuk, Sisimiut, Ilulissat og Qeqertarsuaq. 

I år uddelte Departementet for Sundhed desuden en særpris. Denne pris gik til Kofoeds Skole med den begrundelse, at Kofoeds skole om nogen viser værdien af sunde fællesskaber. På Kofoeds Skole kan socialt udsatte borgere komme og få hjælp til at hjælpe sig selv videre i livet. I år har skolen haft fokus på at fremme fysisk aktivitet blandt elever og ansatte, og det åbner op for at eleverne begynder at overveje livsstilsændringer på andre områder som kost og rusmidler. 

Departementet for Sundhed ønsker alle vinderne tillykke. Du kan se – eller gense – de korte film om Årets aktive og vinderen af særprisen her på Peqqik.gl. Her kan du også læse mere om, hvordan du selv, din arbejdsplads eller skole kan deltage i konkurrencen om at fremme fysisk aktivitet.

For yderligere oplysninger kontakt ministersekretær Inger Heilmann Larsen på tlf.: +299 539371 eller e-mail: ihla@nanoq.gl