vælg et emne
... eller vælg et emne

Upræcise oplysninger i debat om ny alkohollov

10-11-2017

Af: Agathe Fontain, Naalakkersuisoq for Sundhed

Butikker, der tjener på at sælge alkohol, kæmper med alle midler for at forhindre at vi politikere vedtager en ny alkohollov. Senest er det virksomhedernes fagforening Grønlands Erhverv (GE), der hævder, at den nye lov ikke vil virke efter hensigten. Begrundelsen skulle i følge GE være, at en lignende lov i Sverige har ført til øget forbrug af alkohol.

 Det er for mig en overraskende påstand. Og ifølge de tal, som jeg har, så er forbruget faldet gennem de senere år. 

Ingen stigning i Sverige 
 Det samlede alkoholforbrug i Sverige er i løbet af de seneste 10 år faktisk faldet med otte procent. Bag det tal gemmer sig en opdeling i ”officielt registreret forbrug” og ”uregistreret forbrug”. Det registrerede forbrug har ligget rimeligt stabilt, men med et lille fald gennem de sidste 7 år, mens det uregistrerede – altså det, der stammer fra grænsehandel, smugleri og selvbrænderi – faldet med 21 % gennem de sidste 10 år. Tallene kommer fra rapporten ”Alkoholkonsumtionen i Sverige 2016”, som er udarbejdet af det svenske Centralforbund for Alkohol- og Narkotikaoplysning. 

 I virkeligheden giver det måske heller ikke helt mening at sammenligne lovforslaget til en ny alkohollov her i Grønland med forholdene i Sverige. Først og fremmest fordi man i Sverige – som GE selv skriver - i årevis har afskærmet alkohol fra andre varer - nemlig siden 1955, hvor man fik Systembolaget – altså statsejede butikker, som har monopol på alkoholsalget. Der er altså ikke sket noget nyt i Sverige på det her område. Dog er det interessant, at de svenske sundhedsmyndigheder i 2008 vurderede, at monopolet reducerer alkoholforbruget i Sverige med op mod 29 procent – i forhold til hvis der var fri konkurrence på alkoholsalget.

Afskærmning ikke monopol
 I Nalakkersuisuts forslag til ny alkohollov går vi ikke så vidt som til at foreslå monopol på alkoholsalg. De almindelige dagligvarebutikker får fremover stadig mulighed for at sælge alkohol. De skal blot afskærme de alkoholiske drikkevarer fra andre varer i butikken. 

    
Håber på frugtbart samarbejde
 Det glæder mig i øvrigt at læse i Sermitsiaq.Ag at GE nu opfordrer medlemsvirksomhederne til aktivt at gå ind i et samarbejde omkring forebyggelsen af alkoholmisbrug i Grønland. Det ser jeg frem til, for det er der hårdt brug for.  Jeg vil naturligvis møde virksomhederne med åbenhed og tillid. Vi skal blot diskutere på et oplyst grundlag.


For yderligere oplysninger kontakt ministersekretær Nauja Møller på mobil: +299 58 26 54 eller e-mail: nmoe@nanoq.gl