vælg et emne
... eller vælg et emne

Agathe og Doris på studietur til Island

27-11-2017

Naalakkersuisoq for Sundhed og Nordisk Samarbejde, Agathe Fontain og Naalakkersuisoq for Uddannelse, Kultur, Forskning og Kirke, Doris J. Jensen rejser sammen til Island for at lære mere om den islandske model, som på 20 år har nedbragt islandske unges alkoholforbrug markant.

-”I Island har man haft stor succes med en meget helhedsorienteret tilgang til forebyggelsesarbejdet. Jeg mener, at vi skal hente inspiration i Island i forhold til vores bestræbelser på at styrke det sundhedsfremmende og forebyggende arbejde herhjemme. Jeg er utrolig glad for, at Doris og jeg tager på denne rejse sammen, for et tæt samarbejde mellem sundheds- og uddannelsesområdet er nødvendigt, hvis vi skal følge det islandske eksempel,” siger Naalakkersuisoq for Sundhed, Agathe Fontain.

-”Jeg ser især frem til at høre om de islandske erfaringer på skole- og idrætsområdet, og særligt til at lære mere om den sundhedsfremmende skole og indsatsen med at styrke samarbejdet mellem forældre og skole. Det er områder, hvor jeg mener, at vi i høj grad kan hente inspiration fra Island,” siger Naalakkersuisoq for Uddannelse, Kultur, Forskning og Kirke, Doris J. Jensen.

Den islandske model er blevet en samlet betegnelse for Islands arbejde med forebyggelse og sundhedsfremme gennem de sidste 20 år. I Island har politikerne strammet alkohollovgivningen og indført regler om, hvornår børn og unge skal være hjemme om aftenen. Samtidig har der været stort fokus på skoleområdet og forældresamarbejdet. Endelig har man i Island gjort en massiv indsats for at forbedre adgangen til fritidsaktiviteter for børn og unge. 

En vigtig del af den forebyggende indsats i Island er løbende målinger af skolebørnenes trivsel på de enkelte skoler, som gør, at man lokalt på den enkelte skole kan målrette arbejdet med at fremme elevernes trivsel.

Island har opnået imponerende resultater i forhold til at nedbringe de unges forbrug af alkohol. I 1998 lå islandske unges alkoholforbrug blandt det højeste i Europa. I 2015 var forbruget faldet, så islandske unges alkoholforbrug i dag er blandt det laveste i Europa. 

De to medlemmer af Naalakkersuisut opholder sig i Island i dagene 27.-30. november. Under besøget er der planlagt en række møder, som på forskellig vis belyser den islandske model.

Professor Inga Dóra Sigfúsdottir og direktør Jón Sigfússon fra Universitetet i Reykjavik vil præsentere den islandske model. Begge arbejder for Planet Youth, som er en enhed, der arbejder for at udbrede den islandske forebyggelsesmodel til hele verden.
 
De to medlemmer af Naalakkersuisut skal også møde Islands idrætsforbund, som vil fortælle om sport som forebyggelse, og de vil blive præsenteret for skole-hjem foreningens arbejde. Der vil også være oplæg om selvhjælpsgrupper på mindre bosteder. Endelig vil der være en præsentation af Seltjarnarnes kommunes arbejde med den islandske model i praksis. 

 

For yderligere oplysninger kontakt:

Ministersekretær for Naalakkersuisoq for Sundhed og Nordisk Samarbejde, Agathe Fontain: Nauja Møller på mobil: +299 58 26 54 eller e-mail: nmoe@nanoq.gl


Ministersekretær for Naalakkersuisoq for Uddannelse, Kultur, Forskning og Kirke, Doris J. Jensen: Rosa Thorsen på mobil +299 55 33 03 eller e-mail: rosat@nanoq.gl