vælg et emne
... eller vælg et emne

Stadig muligt at sponsorere koncerter

14-11-2017

Af: Agathe Fontain, Naalakkersuisoq for Sundhed

Virksomheder, der tjener penge på salg af alkohol, gør i disse dage alt for at forhindre, at vi politikere vedtager en ændring af alkoholloven. Alle kneb gælder tilsyneladende og sandheden synes at være første offer.

Usand påstand
I lørdags hævdede Nicolai Nissen, bryggeridirektør og restaurationsejer, at den nye alkohollov vil betyde at ”kulturlivet vil miste 100 koncerter årligt alene i Nuuk”.  Begrundelsen skulle ifølge Nicolai Nissen være, at bryggerierne fremover ikke må sponsorere koncerter.  Dette er ikke korrekt. Men alligevel gav påstanden anledning til en stor overskrift på Sermitsiaq.AG´s netavis. 

Den nye alkohollov hindrer ikke, at virksomheder kan sponsorere kulturelle begivenheder og gøre opmærksom på det ved at vise virksomhedens navn og logo.  Der må blot ikke i forbindelse med sponsoreringen indgå billeder eller tekst, der henviser til alkoholholdige drikke, da det fremover vil være forbudt at reklamere for alkohol. Det er vigtigt at få med, for intet i Naalakkersuisuts lovforslag hindrer virksomheder i at sponsorere lokale kunstnere og koncerter.

For børnenes skyld

Bryggeridirektøren er også vred over, at lovforslaget lægger op til, at værtshusene lukker tidligt på helligdage og helt lukker juleaften og 1. juledag.  Jeg forstår godt, at det er generende for virksomheder, der lever af at sælge alkohol, at værtshusenes åbningstid forkortes.  Men her bør børnenes tarv efter min mening prioriteres højest. 

WHO´s anbefaling
Det lovforslag, som nu behandles i Inatsisartut, bygger på verdenssundhedsorganisationen WHO´s evidensbaserede viden om, hvordan man bedst kommer misbrug af alkohol til livs. Strategien er at begrænse synlighed, tilgængelighed og markedsføring af alkohol. Det har nemlig vist sig i undersøgelser fra en række lande, at en indsats på disse tre områder nedsætter forbruget af alkohol og reducerer de skadevirkninger, som alkoholmisbrug medfører.

I Grønland har vi meget alvorlige problemer med alkohol, og det rammer især vores børn og unge. Det er derfor, det er så vigtigt, at vi politikere står fast, og får vedtaget en lov, der gavner børnene. Loven kan ikke stå alene. Men den er et godt skridt i den rigtige retning.

For yderligere oplysninger kontakt ministersekretær Nauja Møller på mobil: +299 58 26 54 eller e-mail: nmoe@nanoq.gl