vælg et emne
... eller vælg et emne

Letkøbt argumentation mod ny alkohollov

08-11-2017

Svar til Sermitsiaq.AG fra Naalakkersuisoq for Sundhed, Agathe Fontain

Sermitsiaq.AG bragte mandag en artikel, hvori Pisiffik´s indkøbsdirektør Heine Stilling Jensen hævdede, at afskærmning af alkohol i butikkerne vil forøge salget af alkohol – ikke mindske salget, sådan som det ellers er tilsigtet i forslaget til nye alkohollov, som for tiden bliver behandlet i Inatsisartut. 

Indkøbsdirektøren når frem til den overraskende konklusion, at der var solgt mere alkohol end sædvanligt den fredag, hvor Pisiffik og Brugseni afskærmede alkoholafdelingen som led i en protestaktion mod lovændringen.

 Den slags argumentation er lige lovlig letkøbt, og det kan undre at en seriøs avis som Sermitsiaq vil viderebringe argumentation af den art uden så meget som et kritisk spørgsmål. Kunne mersalget for eksempel skyldes butikkernes ekstreme fokus på alkohol netop den dag? Eller kunne det skyldes at det var først på måneden, som desværre altid betyder mere drikkeri? Indkøbsdirektøren hævdede ydermere, at han har bevis for at han har ret: ”at afskærmning ikke reducerer alkoholsalget, kendes fra andre lande”, siger han. Men hvad er det for lande han refererer til? Det ville være klæde Sermitsiaq.ag, at den stillede den slags spørgsmål.

 Når Naalakkersuisut foreslår, at alkohol skal være afskærmet fra andre varer i butikkerne, så er det naturligvis ikke noget vi foreslår ud i den blå luft – for at genere borgerne eller detailbranchen. Vi foreslår det, fordi verdenssundhedsorganisation WHO anbefaler det som et led i at mindske alkoholrelaterede skadevirkninger. WHO har gennem mange år arbejdet på at fremme den evidensbaserede tilgang til alkoholforebyggelse. WHO anbefaler i sin globale strategi på alkoholområdet at begrænse synlighed, tilgængelighed og markedsføring af alkohol. Disse anbefalinger bygger på en række evidensbaserede undersøgelser fra forskellige lande, som har vist at en indsats på disse tre områder nedsætter alkoholforbruget og reducere alkoholrelaterede skadesvirkninger.

 Med hensyn til afskærmning af alkohol fra almindelige dagligvarer, så kan man især lære af de lande, hvor man har indført monopol på alkoholsalget. Det vil sige butikker, hvor der udelukkende sælges alkohol. Det gælder blandt andet Færøerne og Island, hvor man i dag har det laveste forbrug af alkohol i norden. 
 I Naalakkersuisuts lovforslag har vi valgt en anden løsning, hvor butikker og kiosker beholder alkoholsalget, dog med krav om at afskærme de alkoholholdige drikke fra almindelige dagligvarer. 

 Jeg er glad for den store debat der er omkring alkohollovforslaget. Men desværre har debatten været præget af udokumenterede påstande om at ændringerne af den ene eller anden grund ikke vil fungere. Lad os nu holde os til det der er evidens på og holde fokus på det der virker. 

 Jeg kan ikke acceptere, at vi lader stå til og undlader at gøre noget ved det alvorlige og ødelæggende alkoholmisbrug, som ikke mindst rammer vore børn og unge. Jeg skal minde om Børnetalsmandens rejserapporter fra sine rejser rundt i landet, hvor man kan læse at alarmerende mange børn vokser op i hjem med druk, hashmisbrug, psykisk og fysisk vold, seksuelle overgreb og mangelfuld opdragelse. 

 Det er den triste sandhed. Som ansvarlige politikkere er det vores opgave at sikre rammerne for et sundt samfund, hvor vores børn og unge med de bedste forudsætninger får en lys fremtid. Jeg ser gerne, at Pisiffik og Brugsen samarbejder om at sikre disse rammer gennem evidensbaseret forebyggelse, i stedet for at bekæmpe dem.

 

 For yderligere oplysninger kontakt ministersekretær Nauja Møller på mobil: +299 58 26 54 eller e-mail: nmoe@nanoq.gl