Dette er et ambitiøst mål. Der har været væsentlige fremskridt i kampen mod tuberkulose. WHO opgøre, at der på verdensplan er 43 millioner menneskeliv reddet siden år 2000, men der dør stadig mere end 4000 mennesker dagligt på grund af denne infektionssygdom.
WHO indskærper derfor, at for at kunne bekæmpe sygdommen, så kræver det samarbejde på tværs af landegrænser. Samarbejde mellem ministerier og sundhedsvæsenet, samt med partnere, som NGO´er (non goverment organisations), lokal samfund, forskere og erhvervsliv
I Grønland kæmper vi fortsat med høj forekomst af tuberkulose. I 2015 blev det konstateret 81 tilfælde af aktiv tuberkulose ( tuberkulose i udbrud) . Vi har medicinsk behandling for Tuberkulosen, det er derfor vigtigt at sygdommen diagnosticeres tidligt og at behandlingen gennemføres.
Tuberkulose (TB) er en infektionssygdom, som skyldes bakterien Mycobacterium Tuberculosis. De fleste kender TB som lungesygdom, men sygdommen kan også angribe andre organer. Bakterien overføres med små dråber, der dannes ved tale, hoste og nys, hvorfor det kun er lungetuberkulose, som er smitsomt. TB bakterien kan ligge latent i kroppen i mange år for senere at bryde ud, når immunforsvaret svækkes af alder eller sygdom.
At afslutte TB forekomsten i Grønland er og bliver en hård kamp og desværre er vi langt derfra. Grønland har dog flere gode kort på hånden – en stærk national TB-strategi, et dedikeret sundhedsvæsen, nye diagnostiske muligheder, god medicinsk behandling og politisk opbakning.
Men størrelsen på den udfordring vi står overfor må ikke undervurderes. Vejen til en acceptabel forekomst af sygdommen er lang. Vejen til komplet udryddelse er endnu længere.
Det er vigtigt at vi indser, at tuberkuloseproblemet ikke kan løses af sundhedsvæsenet alene. Sociale problemer som hjemløshed, alkoholmisbrug og manglende arbejde besværliggør gennemførelsen af den langvarige behandling mod TB. Trange boligforhold og dårlige sanitære forhold øger risikoen for smittespredning. Dårlig ernæring, alkoholmisbrug, rygning og lavt immunforsvar øger risikoen for TB smitte og TB sygdom.
Vejen til succes skal derfor bygges på betydelige, langvarige og vedvarende indsatser fra de centrale myndigheder, fra sundhedsvæsenet og fra borgerne selv.
Tirsdag den 24 marts er ”World TB Day”, en dag som bruges verden over til at opnå samfundsfokus på tuberkulose. En dag hvor vi i Grønland også sætter fokus på tuberkulose. Samfundsfokus er nødvendigt og vi er nødt til at erkende at dette er et fællesprojekt.
Hvordan smitter tuberkulose? Hvad er symptomerne? Hvornår bør jeg søge læge? Hvilken by i Grønland har flest tuberkulosetilfælde? Svarene på disse spørgsmål kan du finde på hjemmesiden www.tuberkulose.gl.
På hjemmesiden finder du også en quiz om tuberkulose. Det gælder om at svare hurtigst på 10 spørgsmål og man må forsøge så mange gange som man har lyst. Den person der svarer rigtigt hurtigst, og derved scorer flest point vinder et gavekort på 500 kr.
TB personale rundt omkring i Grønland vil i de kommende dage udføre aktiviteter for at sætte fokus på TB. I Nuuk bliver det i Nuukcenter tirsdag d. 29.3, så kom og vær med og lær lidt om tuberkulose og hvad du kan gøre for at undgå sygdommen.