vælg et emne
... eller vælg et emne

Doris til Nordisk Psykiatritopmøde

06-11-2015

Naalakkersuisoq for Sundhed Doris Jakobsen deltog fredag den 6. november i det første Nordiske Psykiatritopmøde i København.

 

 Foto: Zhong Min Peng


-”Her i Danmark er der ca. 80.000 børn, der har forældre som er psykisk syge. Vi kender alle nogen, der har en psykisk sygdom, psykisk sygdom diskriminerer ikke, den kan ramme alle ”, sagde kronprinsesse Mary, som appellerer til befolkningen i Norden om mere åbenhed og støtte til personer med psykisk sygdom og deres pårørende.

Formålet med topmødet er blandt andet at have en åben dialog mellem landene om positive erfaringer og udfordringer indenfor behandling af personer med en psykisk sygdom samt et samarbejde på tværs af landegrænser om en bedre behandling af patienterne.

Nordisk Psykiatritopmøde kan bane vejen for en bedre behandling af personer med psykisk syge og pårørende og være med til at sætte fokus på personer med psykisk sygdom i Grønland, mener Doris Jakobsen.

-”Vi har brug for nye handlemuligheder til forældre, familier samt pårørende. F.eks. bør børn med forældre med psykisk sygdomme have et samlingssted, hvor de kan møde ligestillede børn, så de ikke føler sig alene”, siger Doris Jakobsen.

-”Vi har også brug for en forebyggende indsats af angst hos børn og i familierne. F.eks. hørte vi om et projekt, hvor forældre får redskaber til selv at hjælpe børn med angst, og om skolemateriale om det at være barn af en forælder med psykisk sygdom. Det vil jeg gerne undersøge om vi kan lære af”, afslutter Doris Jakobsen.

Den tidligere svenske minister Bo Könberg anbefalede i en rapport i 2014 at fremme samarbejdet inden for sundhedsområdet i Norden. En af de centrale anbefalinger var at etablere et stærkt nordisk samarbejde inden for psykiatrien, og at der afholdes et årligt topmøde. Det er blandt andet de anbefalinger, der ligger til grund for, at Danmark i år afholder det første nordiske psykiatritopmøde.


For yderligere oplysninger kontakt Medlem af Naalakkersuisut for Sundhed Doris Jakobsen via Ministersekretær Rosa Thorsen på telefon +299 55 33 03 eller e-mail rosat@nanoq.gl

Foto: Zhong Min Peng