vælg et emne
... eller vælg et emne

Selvmordsforebyggelse i praksis

09-10-2015

Alle kan gøre en forskel, når det handler om at forebygge selvmord. Det er udgangspunktet for ASIST kurset som Departementet for Sundhed afprøver i Nuuk i dagene 11. – 13. oktober.

ASIST (Applied Suicide Intervention Skills Training) er et kursuskoncept, som er udviklet af LivingWorks i Canada og som regnes blandt de førende uddannelser i verden inden for selvmordsforebyggelse.

-”Vi har alle mulighed for at gribe ind over for selvmord. Det handler i høj grad om at række ud og at turde spørge, når vi møder et menneske, som har det svært. Når ASIST kurset er udbredt i hele landet, kan vi tilbyde befolkningen helt konkrete redskaber til at deltage aktivt i forebyggelsen af selvmord. Jeg håber, at mange vil tage i mod dette tilbud”, siger Naalakkersuisoq for Sundhed, Doris Jakobsen

ASIST er målrettet kompetencetræning i at forebygge selvmord. Kurset giver effektive redskaber til at kunne gribe ind før et selvmord, og hjælper til at danne lokale netværk i forhold til selvmordsforebyggelsen. ASIST egner sig til alle over 16 år, uanset baggrund og erfaringer, som har ressourcer og er motiveret for at yde førstehjælp til selvmordstruede.

- ”For at opnå erfaringer med ASIST i Grønland, starter vi med at afholde et ”pilotkursus” for udvalgte nøglepersoner, som kommer fra forskellige steder i landet. Formålet med afprøvningen med nøglepersoner er, at sikre den bedst mulige tilpasning af ASIST til Grønland,” siger sundhedsfaglig konsulent Tina Evaldsen.

Planen er, at ASIST fra 2016 skal udbredes til hele Grønland. Det skal ske gennem uddannelsen af lokale ASIST-trænere, som kan afholde kurserne lokalt, så man ikke er afhængig af, at der kommer nogen fra for eksempel Nuuk og underviser. Det første ASIST kursus afholdes på engelsk, men efterfølgende vil alt materiale fra ASIST blive oversat til grønlandsk.

Indsatsen for forebyggelse af selvmord er beskrevet i ”National Strategi for selvmordsforebyggelse i Grønland 2013-2019”. Afholdelsen af kurser, som ASIST, hvor der er fokus på lokal forankring af det selvmordsforebyggende arbejde er en højt prioriteret indsats i strategien.

For yderligere oplysninger kontakt sundhedsfaglig konsulent Tina Evaldsen på telefon +299 34 66 35 eller e-mail tiew@nanoq.gl