vælg et emne
... eller vælg et emne

Børn og unge bevæger sig alt for lidt

07-10-2015

Både drenge og piger får for lidt motion, og især teenagepiger har svært ved at komme op af sofaen. Det viser den seneste undersøgelse blandt skolebørn i Grønland.

Børn skal helst lege og være fysisk aktive – stå på ski, cykle og løbe. Men sådan er det ikke for mange børn i Grønland. De tilbringer alt for mange timer stillesiddende, måske med computeren, i stedet for at spurte rundt på en boldbane sammen med kammeraterne, eller give den gas på kælkebakken.

Kun 21 % af børnene svarer, at de lever op til Ernærings- og Motionsrådets anbefaling om at være fysisk aktiv mindst en time om dagen hver dag. Blandt de 15-17-årige piger står det endnu værre til. Her svarer kun 8%, at de er fysisk aktive en time om dagen hver dag.

Fordi let aktivitet som for eksempel gang ikke indgik som en svarmulighed, da skolebørnene blev spurgt om fysisk aktivitet, antages det dog, at der er flere, der rent faktisk lever op til de officielle anbefalinger.

I følge WHO´s mere nuancerede råd, skal børn mellem 5 og 17 år være fysisk aktive mindst en time dagligt - og der skal være tale om moderat til høj intensitet. Det vil sige, aktiviteter og sport, som du bliver forpustet af. Desuden er det vigtigt, at børnene får pulsen i vejret og sved på panden mindst 3 gange om ugen for at styrke muskler og knogler. Det er ikke tilstrækkelig med en stilfærdig gåtur, selvom det er bedre end ingen aktivitet.

Naalakkersuisoq for Sundhed, Doris Jakobsen er bekymret over udviklingen og appellerer til alle, der har med børn at gøre, om at hjælpe med at motivere dem til et fysisk aktivt liv:

- ”Vi ved at fysisk aktivitet har stor betydning for vores helbred og livskvalitet. Skolebørn der er fysisk aktive klarer sig bedre i skolen og har en højere trivsel end børn, der ikke er fysisk aktive. Vores mål er en times skemalagt fysisk aktivitet for alle børn og unge under 18 år”.
 
For nylig udgav Departementet for Sundhed et idekatalog til fremme af fysisk aktivitet, hvor blandt andet skoleledere og skolelærere kan finde ”tips og tricks” til at få mere fysisk aktivitet ind i skoledagen. Eksempelvis kan fysisk aktivitet integreres i undervisningen, eller måske kan alle på skolen begynde dagen med en rask gå- eller løbetur.

For yderligere oplysninger kontakt Medlem af Naalakkersuisut for Sundhed Doris Jakobsen via Ministersekretær Rosa Thorsen på telefon +299 55 33 03 eller e-mail rosat@nanoq.gl