vælg et emne
... eller vælg et emne

Op af stolen ud på gulvet

11-05-2015


Motion er sundt. Det ved vi godt. Men hvordan gør man, hvis arbejdet foregår på en stol og dagen er lang, eller hvis man er skolebarn og computeren trækker. Nu er der gode råd at hente i et idekatalog, som snart bliver lanceret i Nuuk og Sisimiut med sundhedsguruen Chris MacDonald som inspirator.

Forestil dig at du og din kollega skal planlægge et vigtigt møde. I stedet for at gå ind i firmaets mødelokale og drikke kaffe, går I en rask tur, mens I diskuterer mødets indhold. Det er en af de ideer, som man kan finde i pjecen: Idekatalog – Inspiration til fremme af Fysisk Aktivitet.
Alle skal kunne holde sig i fin form til gavn for helbredet. Det er meningen med idekataloget, som får en storstilet lancering med møder i Nuuk onsdag den 13. maj og i Sisimiut den 16. maj. Begge steder kan man høre Chris MacDonald, som er kendt for sine inspirerende foredrag.
Departement for Sundhed står bag udgivelsen af pjecen og foredragene bliver arrangeret i samarbejde med de lokale forebyggelseskonsulenter i Sermersooq og Qeqqatta Kommunia.

Helbredet i fare
I dag er børn mindre aktive end tidligere. Hver anden pige og mere end hver tredje dreng dyrker mindre end en ½ times aktivitet om ugen.
I ide-kataloget kan lærere og skoleledere finde ”tips og tricks”, som gør bevægelse attraktivt for børnene. Eksempelvis kan fysisk leg integreres i undervisningen, eller måske skal alle på skolen begynde dagen med en gå- eller løbetur.
Samtidig har flere og flere i dag et arbejde, hvor de sidder ned det meste af dagen. Det forøger desværre risikoen for overvægt og sygdomme som diabetes og hjertekarsygdomme.
Undersøgelser viser, at hvis man sidder ned i 11 timer dagligt, så har man 40 procent større risiko for at dø tidligt sammenlignet med personer, der sidder mindre end fire timer dagligt. Der er altså god grund til at bevæge sig i løbet af arbejdsdagen, tage trappen eller måske finde løbeskoene frem.

Sammen i bevægelse
Martha Lund Olsen, Naalakkersuisoq for Sundhed, er glad for de mange gode ideer i den nye pjece:
- Jeg håber mange vil bruge idekataloget som inspiration til at finde frem til lige netop den form for motion, der passer den enkelte, deres by eller bygd, skole eller arbejdsplads. Motion er sundt og vi kan forebygge mange livsstilssygdomme, men det kan også være sjovt, især hvis vi er aktive sammen.
Idekataloget er bygget op i tre dele, og de tre dele kan læses enkeltvis. Den første del omhandler skolen, den anden del giver ideer til arbejdspladserne, og sidste del handler generelt om samfundet, om hvordan beboere både i byer og bygder kan motivere hinanden til mere bevægelse. Der er tale om konkrete initiativer, som er afprøvet.

Idekataloget kan læses og downloades her

For yderligere oplysninger kontakt sundhedsfaglig konsulent Margit Sander Granlien på tlf: +299346638 eller e-mail: masg@nanoq.gl