vælg et emne
... eller vælg et emne

Støt dit barn i at stoppe med hash

14-12-2017

Hvordan hjælper du din teenager, som du har opdaget eksperimenterer med hash? Christopher Schmitz har skrevet en selvhjælpsbog, som giver konkrete råd og her-og-nu hjælp til forældre. Nu fås bogen også i en grønlandsk udgave.


Foto: Ulrik Bang

Det er Departementet for Sundhed, som i samarbejde Christopher Schmitz og forlaget édito har fået oversat bogen ”Forælder til hashryger” til grønlandsk. Bogen er en selvhjælpsbog til forældre til unge der ryger hash. Den er også oplagt til professionelle, der arbejder med unge, eller som har brug for at rådgive de unges forældre. 

-”Hash udgør et alvorligt og voksende problem i vores samfund. Vi ser en bekymrende stigning i brugen af hash, især blandt de unge mænd. Derfor glæder det mig, at vi nu kan tilbyde forældre og fagpersonale et redskab på grønlandsk, der kan bruges til at hjælpe unge ud af afhængighed af hash,” siger Naalakkersuisoq for Sundhed, Agathe Fontain og fortsætter:

- ”Vi er nødt til at stå sammen som samfund om at stoppe brugen af hash. Jeg oplever, at mange har den opfattelse at hash er uskadeligt. Men forskningen viser, at hash er både vanedannende og skadeligt, særligt for unge mennesker. Jeg vil arbejde for at udbrede denne viden, fordi det er vigtigt, at vi tager udgangspunkt i fakta, både når vi debatterer hash, og når vi taler med vores børn om hash.”

Selvhjælpsbogen giver konkrete bud på, hvordan et hashmisbrug kan stoppes gennem samtaler mellem forældrene og den unge. Dialog og tillid er bærende elementer. Bogen opstiller en række scenarier og giver konkrete løsningsforslag til, hvordan man som forælder kan gribe samtalen med sit barn an i forskellige situationer. 

Forfatteren til bogen, Christopher Schmitz, som flere gange har været i Grønland og har arbejdet med at klæde professionelle på til dialogen med de unge hashrygere og deres forældre, siger at; 

- ”Jeg har valgt at indgå et samarbejde med Departementet for Sundhed om at få bogen "Forælder til hashryger" oversat til grønlandsk for at dele de gode praksiserfaringer der findes omkring behandling af hashmisbrug. Det har gennem klinisk erfaring vist sig, at forældrene er afgørende medspillere for at afvikle et ungt menneskes hashmisbrug.”

Bogen ”Hashimik pujortartartumik qitornalimmut” kan downloades på Peqqik.gl. Den danske udgave af bogen kan købes på forlaget édito´s hjemmeside: edito.dk.For yderligere oplysninger kontakt ministersekretær Nauja Møller på mobil: +299 58 26 54 eller e-mail: nmoe@nanoq.gl