Jeg forstår, at Pisiffik og Brugseni er bekymrede for, at alkoholloven vil gå ud over deres indtjening på alkohol, og at de derfor med alle midler vil prøve at påvirke Inatsisartut til at stemme imod vedtagelse af loven.
Pisiffik og Brugseni truer med prisstigninger, færre lærlinge og ansatte under 18 år. De hævder, at alkoholloven vil betyde større ungdomsarbejdsløshed, fordi unge under 18 år fremover ikke må sælge alkohol. Efter min mening er argumentationen ude af proportioner med de ændringer, der ligger i forslaget.
Det er nu, vi politikere skal stå fast og have vores meningers mod. Vores fornemmeste opgave er at skabe gode rammer for befolkningens liv. Derfor skal vores lovgivning på alkoholområdet først og fremmest tilgodese vores børn og unge, som er landets fremtid. Her må hensynet til de virksomheder, der tjener penge på at sælge alkohol komme i anden række.
Jeg mener, at når man skal være 18 år for at drikke alkohol, så skal man også være 18 år for at sælge alkohol. Det kan være rigtig svært for en 16-årig at skulle afvise en bekendt eller en synligt beruset. Det ansvar skal vi ikke pålægge helt unge mennesker. Vi har alle en pligt – også butikkerne - til at beskytte unge under 18 år.
I dag, fredag, afskærmer Pisiffik og Brugseni alkohol fra de øvrige varer i butikken i protest mod lovforslaget. Personligt ser jeg frem til at opleve forslaget om afskærmning ført ud i praksis. Det at Pisiffik og Brugseni kan indføre afskærmning fra den ene dag til den anden viser, at det ikke behøver at være hverken dyrt eller besværligt for butikkerne at afskærme alkohol fra andre varer. Jeg håber, at mange af de kunder som handler i Pisiffik og Brugseni i dag vil opleve det som positivt, at alkohol er afskærmet fra almindelige dagligvarer.
Forslaget om afskærmning bygger på anbefalingerne i WHO’s globale strategi om forebyggelse af alkohol. WHO anbefaler at begrænse synlighed, tilgængelighed og markedsføring som effektivt værktøj i forebyggelsen. Det er baggrunden for forslaget om at afskærme alkohol fra andre varer, som en måde at begrænse synligheden og tilgængeligheden på.
Alkohol er et rusmiddel. Det er ikke en dagligvare på linje med mælk og vaskepulver. Det er et vigtigt signal at sende til vores børn og unge. Naalakkersuisut foreslår i lovforslaget, at det skal være op til den enkelte butik, hvordan butikken vil afskærme alkohol, og hvor mange omkostninger der evt. skal være forbundet med at lave afskærmning.
Alkoholloven kan ikke stå alene, men den er et rigtig vigtigt sted at sætte ind, når vi skal forebygge misbrug af alkohol, som vi ved giver så mange lidelser for vores børn og unge. Vi skal tage alle midler i brug for at skabe det sunde samfund, vi ønsker os. Et samfund, hvor vi giver vores børn og unge de bedste forudsætninger for en lys fremtid.
For yderligere oplysninger kontakt ministersekretær Nauja Møller på mobil: +299 58 26 54 eller e-mail: nmoe@nanoq.gl